Tips på lekar till sommarfesten!

Sommaren är fylld av picknickar, sommarfester och kalas. Varför inte förgylla dessa tillställningar med några roligare aktiviteter? Här kommer fem tips på roliga tävlingar, som kan göras individuellt eller som lag.

Badbollsrace

Material: Badboll (1 per lag), vattenpistoler, vattenhink eller dylikt
Tid: 5-10 min

En stafett där målet är att flytta bollen från punkt A till B enbart med hjälp av vattenstrålen. Man kan välja att ha enbart ha en målgång eller en mer avancerad slalomslinga.

Paper planes

Material: Papper (gärna olika färger till olika lag), gem
Tid: 10-15 min

Enkel övning som passar perfekt bäst i vindstilla väder. Allt ni behöver är A4 papper, gärna i olika färger. 

Tävlingen går ut på att ni lagvis ska vika pappersplan som ni sedan ska kasta mot utvalda mål. Målet kan vara en markerad yta, en rockring, en filt eller dyligt. Man får kasta samma plan hur många gånger som helst tills dess att det träffar målområdet. Träffar planet är det förbrukat och man måste bygga ett nytt för att få ytterliga en träff.  

Man kan även tävla i längd, om man har ont om målområden.

Varje lag har lika många papper och samma tid på sig. Alla i laget får bygga och kasta under hela övningen. När tiden är färdig så räknas planen i respektive lags färg. Flest plan inom målområdet vinner (alternativt längst kast).

Smoothie quiz

Material: Ingredienser, shotsglas
Tid: 5-10 min

Gör fikan till en lek. Låt deltagarna gissa vad som är i juicen eller smoothien. Perfekt läskande aktivitet under varma sommardagar.

 Tips på smaker som kan vara både goda och kluriga: 

  • Kanel

  • Ingefära

  • Gurkmeja

  • Spenat

  • Gurka

  • Selleri

  • Grönkål

  • Citron

  • Kakao

Flygande picknickfilten

Material: En eller flera picknickfiltar
Tid: 10-15 minuter

 Placera alla deltagare på en filt. Ju mindre yta per deltagare desto svårare övning.

Utmaningen är att försöka vända upp och ner på filten utan att någon kliver av den. Det gäller att filten är tillräckligt stor för att det ska vara möjligt att utföra uppdraget men ändå tillräckligt liten för att det ska vara lite svårt! 

Det går att stå MÅNGA på en matta och lyckas!

Twister variant

Material: Inget
Tid: 10-15 min

Deltagarna delas in i lag om ca 4-5 personer. Ledaren säger sedan t.ex ”Åtta fötter, tre händer!”. Då ska lagen ställa sig så att de har åtta fötter i marken och minst tre händer i luften. Säger ledaren ”Fyra fötter och fem händer” gäller alltså fyra fötter i marken och minst fem händer upp i luften. Det blir svårare ju färre fötter man får använda!

Börja lätt och stegra nivån eftersom till ett lag vinner. Man kan kanske även utöka till att använda andra kroppsdelar?

Emma Nilsson