Tips på lekar till midsommar

Krydda midsommarfesten med roliga lekar för stora som små deltagare!

  • Skottkärrerace – en deltagare sätter sig i skottkärran med hörselskydd och medtävlaren sätter på en bindel för ögonen och sköter framfarten. Nu gäller det för den som sitter i kärran att vara den andres ögon och navigera rätt mellan konerna fram och tillbaka.

  • Bakvänd kurragömma - En person gömmer sig och alla andra letar. När man hittat personen som gömt sig stannar man kvar på gömstället. Tillslut finns en klump med fnissiga människor på gömstället medan bara några få letar.

  • Stövelkastning – vem kastar sin stövel längst? Deltagarna skall hålla i stövelskaftet och kastet skall ske underifrån och upp. För att göra det lite mer avancerat kan man låta deltagarna ha ryggen mot kastriktningen och kastet kan då ske mellan benen. (Se upp så ingen ramlar på nacken och skadar sig!)

  • Sugproppen – den sjukaste aktiviteten? Tag en avloppsrensare och kasta den mot en poängtavla markerad i tre fält där det innersta motsvarar 3 poäng och det yttersta 1 poäng. Testa er fram. Det gäller att hitta ett avstånd till tavlan (ca 3 meter) som lämpar sig bra för att kasta sugproppen i en roterande rörelse mot tavlan så att själva sugkoppen fastnar. Brukar vara kul även inpå småtimmarna…

  • Vattenskidor – tillverka två par skidor av plankor och fäst två till fyra spännband över varje planka för fäste av fötterna. Sedan ställer sig två till fyra deltagare på plankorna med fötterna instuckna i hakarna. Längst fram kan man ha ett band att hålla i som också förenklar styrningen. Det gäller sedan för lagen att navigera mellan koner fram till en vatten spridare och sedan vända hemåt igen. Det lag som går bäst i takt och vågar runda vattenspridaren närmast har störst chans att vinna.

  • Nummerpussel – rita ett rutmönster om 3×3 rutor med krita på asfalten och skriv siffrorna 1-8 i rutorna. Låt den sista hörnrutan vara tom. Skriv två uppsättningar lappar med sifforna 1 till 8. Blanda uppsättningarna så de hamnar i samma oordning t.ex. 5, 8 ,2 , 4, 1, 6, 3, 7 och ge lagen lapparna så personen som står på ruta 1 får lapp 5, ruta 2 får lapp 8 o.s.v. Nu gäller det för lagen att ordna sig så att personen med lapp 1 hamnar på ruta 1, personen med lapp 2 hamnar på ruta 2 o.s.v. Man använder den tomma rutan för att kunna sortera sig och en person får aldrig stå på mer än en ruta. Först rätt sorterat lag vinner.

  • Frisbeerock – Här gäller det att kasta frisbee genom en rockring på lämpligt avstånd. Varje deltagare får ett eller två kast var och varje träff ger ett poäng.

  • Kast med random pryl – Leta upp olika saker med varierad vikt och material t.ex. en nallebjörn, en boll, en gaffel o.s.v. Deltagarna skall sedan kasta dessa och pricka en spann. Flest saker i spannen vinner.

  • Nyfiken i en strut – Rulla ihop ett A3 papper till en stor strut. Fäst struten runt ansiktet på de tävlande. Den som först hittar en liten boll/bollar på gräsmattan vinner.

  • Kubbstafett – Placera ut 5 kubbar på rad i två rader. Ställ lagen bakom raderna. Nu skall deltagarna kasta ner den närmsta kubben, springa och hämta kastpinnen och lämna den till nästa. Det lag som fått ner alla kubbarna vinner. Mycket action utlovas!

Tack Byggoteknik för inspirationen!